VAD ÄR SEO? 

SEO är en typ av digital marknadsföring som fokuserar på att ge företag ökad synlighet i sökmotorers organiska resultat. Det vill säga de resultat som inte är betalda annonser i exempelvis Google, Bing och Yahoo. Vi kommer fokusera mest på Google i denna beskrivning för att det är den största organiska sökmotorn på internet. 

 

3 grundtermer i SEO

När man pratar om SEO finns det delar som är viktigt att ta i beaktning. Det är teknisk SEO, Onpage SEO och Offpage SEO. Dessa delar behöver alla vara optimerade för optimalt resultat.

  • Teknisk SEO: Detta betyder att de tekniska delarna på din hemsida bör vara optimerade. Här kommer några exempel på vad det kan innebära. Det kan innebära att din webbplats är mobilanpassad, att sidan har optimal laddningshastighet, du använder HTTPS, att sidan inte har dubbletter eller duplicerat innehåll. Teknisk SEO handlar även om att identifiera och fixa trasiga länkar, använd en SEO-vänlig URL-struktur, kontrollering av kanoniska taggar men även att lägga till strukturerad data.
  • On-page SEO: Detta innebär de delar du visuellt kan se på din hemsida och i Google. Det kan vara att åtgärda dubbletter, saknade och trunkerade titeltaggar men även hitta och åtgärda duplicerade eller saknade metabeskrivningar. Hitta och fixa flera H1-taggar men även att förbättra titeltaggar, metabeskrivningar och sidinnehåll. Göra en innehållsrevision och beskära innehåll på webbplatsen. On-page SEO handlar också om att optimera bilder (alt-taggar), hitta och åtgärda sökord kannibalisering, uppdatera föråldrat innehåll och förbättra innehållets läsbarhet.
  • Off-page SEO: Off-page SEO handlar om att analysera konkurrents länkstrategi och backlinks. Det innebär också att dra nytta av digital PR och implementera Skvscraper-tekniken. Off-page SEO är mycket om linkbuilding med externa länkar och interna länkar från din extna hemsida. 

Inom SEO finns det tusentals olika faktorer som avgör vilken placering en webbplats hamnar på i Google. Vad som påverkar platsen är allt från innehållet på hemsidan och hur andra sidor länkar din sida. Det kan även handla om din sidstruktur om det är enkelt för Googles robotar att indexera och hitta din sida. En viktigt grej är att bygga webbplatser som inte bara tilltalar Google utan även användare som besöker din sida. Det viktigaste är att optimera de tekniska bitarna inom SEO för att fokusera på att Google hittar sidan och på så sätt kommer din placering långsamt öka. Om man endast fokuserar på sökorden utefter Google får man vara försiktig att man inte tappar användarnas intresse. Utan att man försöker skapa en bra balansgång mellan sökord och tilltalande text. Fokusera på användarvänligt innehåll så kommer du ta dig långt upp i sökresultaten. Följer man dessa 3 grundtermer är man en bra bit påvägen till en ökad trafik på din webbplats. 

Varför din webbplats behöver SEO?

SEO har blivit mer och mer vanligt när det kommer till att optimera sin hemsida för att synas i de organiska sökningarna. I Sverige utförs det över 40 miljoner sökningar på Google varje dag. Detta ökar stadigt från år till år. 

För att kunna synas bland konkurrenter och få upp sin placering på Google så krävs det att man fokuserar på att förbättra sin SEO och sin placering i de organiska sökningarna. 

Om du är verksam i en speciell ort är det viktigt att lägga mycket fokus på sin lokala SEO för att synas och få in kunder på det sättet. Detta kan vara att uppdatera sin information via eniro, hitta etc. Men även att man uppdaterar sin Google My Business för att visa sina öppettider, telefonnummer och rating. 

Det viktigaste när man ska optimera sin sida till SEO är att ha en tydlig strategi. Som vi nämnde tidigare så finns det många olika faktorer till att kunna ranka högt på Google så det gäller att få ner alla steg tydligt så att man inte missar någon del. 

Helsingborg Design LAB – Kan hjälpa dig optimera din SEO och skapa en bättre digital närvaro!

vad är seo