Hastighetsoptimering är lika viktigt som UI- och UX-design samt övergripande estetisk känsla när det kommer till webbdesign. Din webbplats kan vara näst intill värdelös om det tar en evighet för dina besökare att ladda din hemsida. Men som alla vet; om det finns problem, så finns det alltid lösningar.

1. Ta bort inaktiva plugins och teman

Låt oss börja med något relativt enkelt.

Vi börjar ta bort oanvända plugins och teman. Även om de är inaktiverade så använder de fortfarande lagringsutrymme på din server. Så, genom att som ett första steg minska din servers arbetsbelastning så har vi eliminerat det första potentiella problemet med att din Elementor-sida laddar långsamt.

Du kan använda tex. P3 Profiler för att kontrollera vilka aktiva plugins som också pressar prestandaden på din webbplats. Du kan även övervaka och byta till alternativ som är mycket mer optimerade.


2. Ta bort allt i papperskorgen

Nästa steg är att du kollar alla papperskorgarna efter skräp.

Vad jag menar med skräp, är bokstavligen exakt som det låter. Först kollar du webbplatsens Cpanel (eller dyl.) och kontrollerar om det finns någon papperskorg där. Om det finns, ta bort skräpet permanent. Det finns ingen anledning att låta gamla bananskal ligga och skräpa, eller hur?

Vidare så kollar du på din hemsida, i inloggat läge. Sök efter sidor och inlägg som har blivit kastade och ta bort dem också.


Nu vill ni optimera din servers lagringsförbrukning till sitt mest optimala läge.

Du kan göra detta genom att ändra din webbplats wpconfig.php. Denna ändring kommer bespara dig besväret med att varje gång behöva tömma din papperskorg på jakt efter sidor, inlägg eller annat skräp som har hamnat i papperskorgen.

Som standard behåller WordPress skräpet i papperskorgen i minst 30 dagar. Vad sägs om att vi minskar det till sju dagar istället?

Om du vet med dig att du alltid bara kastar det som är skräp, och inte ångrar dig, så kan vi inaktivera systemet helt.

3. Aktivera Gzip-komprimering

Nu blir det lite mer komplicerat, när vi blandar in några rader kod i sammanhanget.

Under uppkomsten av internet så blev lagring extremt viktig. Komprimering kom sedan som vår herre och frälsare. Vi kunde äntligen ta en ofantligt stor mängd information och komprimera den för att utnyttja mindre plats på våra servrar. Samma gäller för att optimera din Elementor-sida.

Gzip är en funktion som låter dig minska den totala storleken på din webbplats med i genomsnitt 70%, vilket innebär att du också kan minska laddningshastigheten med 70%.

Lyckligtvis är det ganska enkelt att aktivera gzip-komprimering (om du inte redan har gjort det ännu). Du aktiverar gzip-komprimering genom att helt enkelt ändra din .htaccess-fil:


4. Dra nytta av cachning

Det är nu som saker och ting blir svårt.

Eftersom det nu finns en stor chans att vi redan har minskat storleken på din webbplats med 70%, så låt oss minska den ytterligare genom att inte behöva ladda din webbplats varje gång en användaren kommer besöker den.

Hur? Naturligtvis genom “cachning”.

Om du inte redan vet vad cachning är, så är det (enkelt förklarat); när webbläsaren automatiskt lagrar webbplatsens tunga filer på din i din webbläsare så att du inte behöver ladda ner dem igen om du besöker samma hemsida flera gånger. 

Det finns många sätt att göra detta på.

Den första är att aktivera webbläsarcaching. Du kan göra detta genom att ändra din .htaccess-fil och lägga till det här kodavsnittet:

Eller genom att installera en cache-plugin, som tex. W3 Total Cache, WP Rocket eller något liknande. Om du är en webbutvecklare så bör detta ta ca 10 sekunder att genomföra. Om inte, så kanske detta tar dig i runda slängar, 1 minut. I båda fallen så är det dock relativt enkelt att göra.

Vanligtvis så räcker det med att enbart aktivera cache-plugin, men i vissa fall så behöver man göra några inställningar innan det fungerar. Varje plugin brukar ha en kort ‘’lathund’’ avseende hur man installerar samt använder deras plugin.

Du kan också enkelt logga in på din Kepler Hosting portal navigera till din valda sida och sedan trycka på Cache tabben. Sedan navigerar du till “Activate Cache” så kommer din hemsida få en rejäl boost i hastighet.


5. Den bästa webbhostingen

Ovanstående steg och tips kanske verkar gamla och föräldrade om roten till dina optimerings- och sidhastighetsproblem kommer från din server och hostingleverantören själv. 

Det är därför du måste se till att du har valt rätt leverantör. En rekommenderad hosting bör ha bästa förmåga att bearbeta HTTP-förfrågningar och MySQL-kommandon på minst möjlig tid.

Vi på Kepler Hosting har tagit fram det självklara hosting-valet för din hemsida. Vi använder toppmodern teknik som Nginx, PHP 7.4, LXD-programvarucontainrar, MariaDB och beräkningsoptimerade dedikerade virtuella maskiner för att se till att din webbplats alltid laddas super snabbt. 

Du kan läsa mer om vår WordPress-hosting här

6. Snabbaste WordPress-temat

Att välja det bästa Elementor-temat kanske låter enkelt, men efter att veta hur många olika WordPress-teman som finns där ute, så får man omedelbart huvudvärk. 

Många WordPress-teman skulle hävda att de är det snabbaste, lättaste och helt enkelt det bästa WordPress-temat som finns. Dock så kan du aldrig riktigt veta om du faktiskt inte provar dem själv.

Jag skulle vilja spara tid och ge dig en lista över det bästa WordPress-teman som är kompatibla med Elementor, och som kommer göra din webbplats betydligt lättare och snabbare genom att bara använda temat:

  1. Page Builder Framework
  2. Hello Elementor
  3. OceanWP
  4. Neve
  5. Astra